top of page

ΙΣΛΑΝΔΙΑ


ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Αν έχεις διαβάσει έστω και λίγο για την Ισλανδία, τότε πρώτα θα έχεις δεί για τον καιρό. Ότι έχεις διαβάσει είναι πέρα για πέρα αληθινό! ο καιρός της Ισλανδίας είναι πραγματικά Α-ΠΡΟ-ΒΛΕ-ΠΤΟΣ!

Πέρα όμως από αυτό είναι μια πολύ πολύ όμορφη χώρα, όποια εποχή και να φανταστείς να πας έχει τις δικές της ομορφιές. Επίσης η Ισλανδία δεν είναι μόνο το Ρέικιαβικ. Βασικά το Ρέικιαβικ μπροστά σε όλα αυτά που βλέπεις είναι πολύ λιτό.

Το ταξίδι στο οποίο αφορούν τα tips είναι για το νότιο μέρος της Ισλανδίας. Αεροπορικά, αυτοκίνητο, ξενοδοχεία και διάφορα άλλα που χρειαζόντουσαν κρατήσεις εμείς τα κλείσαμε Νοέμβριο για να ταξιδέψουμε το Μάρτιο. Γενικά η Ισλανδία είναι ακριβή πολύ και τα καταλύματα που προσφέρει είναι πολύ λίγα, γι αυτό αν τα κλείσετε τελευταία στιγμή στη χειρότερη δεν θα βρείτε στην καλύτερη θα το κλείσετε πάρα πολύ ακριβά ίσως και 200 ευρώ τη βραδιά απλά για ένα κρεβάτι.

Ισλανδία

Tip No1: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δεν μπορείς να πας πουθενά στην Ισλανδία χωρίς αυτοκίνητο. ΠΟΥΘΕΝΑ! Εκτός αν δεν ταξιδεύεις low budget, οπότε μπορείς να ακολουθείς τα tours, όπως εδώ: https://guidetoiceland.is/book-trips-holiday. Αλλά πραγματικά δεν είναι καθόλου καλές οι τιμές.

Μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο σε πολλές και διάφορες τιμές, τα σχετικά φθηνά δυστυχώς δεν περιλαμβάνουν κάποιες ασφάλειες τις οποίες τις κάνεις έξτρα και κοστίζουν πάρα-πάρα πολύ. Αυτή που χρησιμοποίησα και γνωρίζω ότι είναι πολύ καλή είναι η https://www.bluecarrental.is/ στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι ασφάλειες, είναι ίσως η πιο safe και δίκαιη εταιρία που έχω συναντήσει μέχρι τώρα και κόστισε για 6 μέρες 250 ευρώ, για τον μήνα Μάρτιο ( παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εποχή που θα πάτε αν είναι off season ή high season γιατί αλλάζουν πολύ οι τιμές). Η βενζίνη κυμαίνεται γύρω στα 1,70-1,75€.

Tip No2: ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Το που να μείνεις στην Ισλανδία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας απο αυτούς είναι ποιά σημεία της θα επισκεφτείς. Αν πάς στο Βόρειο μέρος της χώρας τότε θα πρέπει να ψάξεις και να βρείς τα σημεία που σου αρέσουν και έτσι να προγραμματίσεις το road trip. Μπορείς να πάρεις ιδέες απο εδώ: https://icelandunlimited.is/tours/self-drive-tours/road-trip-iceland-highlights-north-8-days/ και εδώ https://misstourist.com/iceland-road-trip-part-4-north-of-reykjavik/. Γενικά για πρώτη φορά στην Ισλανδία συνιστάται το νότιο μέρος που έχει τις πιο πολλές ομορφιές της χώρας μαζεμένες. Για να δείς όλα τα σημεία της Ισλανδίας όπως φαίνεται στον χάρτη πιο πάνω χρειάζεσαι τουλάχιστον 20-25 μέρες. Για το νότιο μέρος το λιγότερο είναι 7 ημέρες, και για το βόρειο το ίδιο. Αν πάς λιγότερες μέρες απλά θα πρέπει να διαλέξεις τα πιο TOP σύμφωνα με τα γούστα σου, να δείς μόνο κάποια Highlights.

tip No3: ΦΑΓΗΤΟ

Αυτό πονάει πολύ! Αν εκεί που θα μείνετε έχει πρωινό είναι μια καλή αρχή για να μην φύγεις πεινασμένος, αλλά δεν είναι αρκετό γιατί είσαι πολλές ώρες στο δρόμο και θα πεινάσεις. Οπότε αυτό που κάναμε στο συνιστώ ανεπιφύλακτα και θα με θυμηθείς!

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μόνο σε αυτά με την επιγραφή BONUS ή KRONAN. Το πρώτο λίγο πιο φθηνό αλλά στο δεύτερο μπορείτε να βρείτε και έτοιμα φαγητά.

Τι να προμηθευτείτε:

1) 6 αδες νερά

2) Ψωμάκια του τόστ και τα συναφή για να πάρετε μαζί σας στο ταξίδι

3) Μπάρες δημητριακών,πατατάκια,μπισκότα και ότι αλλο νομίζετε οτι θα σας χορταίνει στο δρόμο.

Φαγητό ΜΑΛΛΟΝ θα μπορείτε να τρώτε ανάλογα με το πρόγραμμά σας μόνο το βράδυ όταν θα γυρίζετε στο ξενοδοχείο ( να πω οτι στην Ισλανδία σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και τα air bnb στο Ρέικιαβικ έχουν κουζίνα για να μαγειρεύετε και ψυγείο για να αποθηκεύετε τα τρόφιμα. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα άλλα καταλύματα που θα μείνετε στα άλλα χωριά της Ισλανδίας), γι αυτό και θα πρέπει στην επιστροφή σας να ξανα πάτε σούπερ μάρκετ και να πάρετε αν βρείτε έτοιμα ψημένα φαγητά όπως κοτόπουλο ή κάτι για να μαγειρέψετε ή να ψήσετε όπως πίτσα, μακαρόνια και οτι αλλο γίνεται εύκολα.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για λογαριασμό τη μέρα στο σουπερ μάρκετ γύρω στα 60 ευρώ!! Είναι πολύ πολύ ακριβό για τα δεδομένα της Ελλάδας! Αν αντέχει το budget σας εστιατόριο εννοείται πως έχει πολλά με τιμές ας πούμε για μια σούπα 20 ευρώ, ενα μπέργκερ 15 ευρώ ( το ίδιο ισχύει και στα KFC που είναι και η μοναδική αλυσίδα γρήγορου φαγητού που έχουν), τα κυρίως πιάτα τους κοστίζουν γύρω στα 40-50 ευρώ.Επίσης καλή ιδέα είναι αν σας επιτρέπεται στο ξενοδοχείο ντελίβερυ να παραγγείλετε απο dominos pizza ή να την πάρετε μαζί σας pick up, να ελέγξετε τις προσφορές που υπάρχουν στο ίντερνετ για Online παραγγελία.

Tip No4: ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ BLUE LAGOON H' SECRET LAGOON

Εδώ δεν υπάρχει μύθος ή αλήθεια. Είναι καθαρά θέμα γούστου και budget!

BLUE LAGOON : ΕΙΣΟΔΟΣ 80 ευρώ.

Είναι πανέμορφο σίγουρα και το πιο πιο τουριστικό μέρος της Ισλανδίας. Σύμφωνα με τους ντόπιους όχι τόσο ελκυστικό μέρος, και όχι φτιαγμένο απο τη φύση αλλά τεχνητά απο τους ανθρώπους.

SECRET LAGOON: ΕΙΣΟΔΟΣ 23 ευρώ

Λιγότερο εντυπωσιακό αλλά και λιγότερο τουριστικό. Για τους ντόπιους είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε αυθεντική θερμή πηγή στο νότιο μέρος για χαλάρωση, και φτιαγμένο από τη φύση.

Εxtra tip: Πρέπει να έχετε μαζί σας πετσέτες και σαγιονάρες. Αν όχι μπορείτε να νοικιάσετε από εκεί με κόστος 4-5 ευρώ.

Tip No5: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ROAD TRIP

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε απο που θα ξεκινάτε κάθε ημέρα στο road trip και τι θα επισκέπτεστε γιατί θα πρέπει να υπολογίζετε τον χρόνο της οδήγησης σύμφωνα με την εποχή και την ώρα που δύει ο ήλιος, και επίσης περίπου πόση ώρα μπορεί να σας πάρει το κάθε αξιοθέατο γιατί μπορεί να ξεφύγετε από το χρόνο και θα βλέπετε μόνο το 10% απο αυτά που νομίζετε οτι προλαβαίνετε. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός διότι αν έχει πολύ αέρα, κρύο ή χιόνι κάποια πράγματα δυστυχώς μπορεί να ακυρωθούν. Άρα θα βρείτε τα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφθείτε και θα μελετήσετε στο google maps τις αποστάσεις και απο που θα ξεκινάτε κάθε φορά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΤΙΑΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.

11/03

Άφιξη σε Keflavik και διαδρομή για AU44 HOSTEL SELFOSS ( 1,5 ώρα ).

Αν δεν είμαστε κουρασμένοι κοιτάμε για το βόρειο σέλας.

12/03

Ξεκινάμε για καταρράκτη Seljalandfoss ( 1ώρα ). Ένα μονοπάτι 200μ αριστερά οδηγεί στο κρυφό σημείο πίσω ακριβώς από τον καταρράκτη, περνάμε κάτι σαν σπηλιά που περπατάμε πάνω σε κοτρόνες μέσα στο νερό, και επειδή είμαστε πολύ κοντά στον καταρράκτη θα βρεχόμαστε, οπότε ντυνόμαστε κατάλληλα. Σε 10 λεπτά από εκεί με τα πόδια πάμε και στον καταρράκτη Gljufrabui ( Gljufrafoss ). Μετά Skogafoss ( 30λεπτά ), στο ίδιο σημείο με τα πόδια είναι το Solheimajokull glacier και το Myrdalsjokull glacier. Μετά Dyrholaey ( 30 λεπτά ) η αψίδα μέσα στη θάλασσα και να σταματήσουμε και σε ένα κτήμα με τα άλογα-πόνυ, μετα Reynisfjara black and sand beach ( 30λεπτά ).

Μετά διαδρομή για guesthouse Klausturhof ( 1ώρα ) Εδώ το βράδυ αν έχει καθαρό ουρανό μπορούμε να δούμε από το παρκινγκ του ξενοδοχείου το βόρειο σέλας.

skogafoss waterfall

Καθαρόαιμα άλογα Ισλανδίας

13/03

Skaftafell national park ( 1ώρα )+ 40 λεπτά περπάτημα για svartifoss waterfall, μετά diamond beach (45 λεπτά ), και μετά ακριβώς δίπλα στον Jakusarlon glacier ( εκεί επειδή έχει πολύ πάγο μπορεί να μην επιτρέπεται να πάμε, αν όχι τότε θα πατήσουμε στο gps ICE AND AURORA PHOTO LOCATION για να μας πάει σ ένα μέρος όπου φαίνεται για να το βγάλουμε φωτογραφία, και μπορούμε να πάμε και στο πάρκο glacier lagoon.

Μετά πίσω για για Reykjavik (4,5 ώρες ), στο δρόμο της επιστροφής μετά από 10 λεπτά περίπου θα σταματήσουμε στο fjalsarlon lagoon πολύ ωραίο και τεράστιο. Διανυκτέρευση στο guesthouse Alfar ή στο Brim hotel. Το βράδυ βγαίνουμε για βόρειο σέλας, και βόλτα αν θέλουμε στο Reykjavik.

skaftafell national park

14/03

Ξεκινάμε για Thingellir ( 40λεπτά ), όχι πολύ χρόνο εκεί και μετά πάμε Geysir Strokkur ( 1 ώρα ) και μετά Gulfoss ( 10 λεπτά ).

Επιστροφή από Reykholt και στάση στον κρατήρα Kerid, οπωσδήποτε πρίν νυχτώσει! ( 45λεπτά ) και μετά άλλα 45 λεπτά για Reykiavik. Αν γυρίσουμε νωρίς μπορούμε να πάμε βόλτα στο κέντρο.

15/03

Εξερεύνηση Reykjavik. Hallgrimskirkja, harpa concert, sun voyager, SECRET LAGOON ( 1,5 ώρα διαδρομή ). Μόλις επιστρέψουμε το βράδυ κάνουμε άλλη μια βόλτα.

perlan city view

16/03

Βόλτα στη λίμνη, Perlan για city view, και αεροδρόμιο.

***Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ακολουθηθεί και από το τέλος προς την αρχή. Αλλά πραγματικά πρέπει πριν ξεκινήσετε να μελετήσετε τους χάρτες και το που βρίσκεται το κάθε μέρος, μόλις προσανατολιστείτε θα είναι πραγματικά πολύ εύκολο!

Επίσης, εάν έχετε χρόνο και μέρες μπορείτε να επισκεφθείτε και το plane wreck στη μέση του πουθενά και περπάτημα απο το πάρκινγκ που θα αφήσετε το αυτοκίνητο γύρω στα 40 λεπτά. Φροντίστε όταν θα πάτε να μην έχει πολύ αέρα, γιατί θα φυσάει απο παντού και θα κάνει πολύ πολύ κρύο.

Είναι στην πραγματικότητα το αεροπλάνο του ναυτικού των ΗΠΑ που έπεσε το 1973, εξαιτίας της έντονης εναλλαγής του καιρού, κάτι που είναι συνηθισμένο στην περιοχή και ευθύνεται για συνεχείς πτώσεις αεροσκαφών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα, πέντε χιλιόμετρα μακριά από μια αγροικία, η άτρακτος του C-117, παραμένει στοιχειωμένη σε μια έρημη παραλία και είναι τουριστικό αξιοθέατο.

plane wreck

Τέλος, αν πάτε μετά τον Μάϊο ανοίγουν τα boat tours στο jokusarlon glacier και είναι μεγάλη εμπειρία, οι κρατήσεις γίνονται εδώ: https://guidetoiceland.is/book-holiday-trips/jokulsarlon-glacier-lagoon-amphibian-boat-tour.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΌΠΩΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ:

ΑΘΗΝΑ > ΚΑΤΟΒΙΤΣΕ με WIZZ AIR

ΚΑΤΟΒΙΤΣΕ > ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ με WIZZ AIR

ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ > ΛΟΝΔΙΝΟ με EASY JET

ΛΟΝΔΙΝΟ > ΑΘΗΝΑ με RYAN AIR

Σύνολο : 250 ευρώ

Σημείωση: Αθήνα>Κατοβιτσε>Ρεικιαβικ μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα με διαφορετικές κρατήσεις ή αν έχει με ανταπόκριση.

Από Ρέικιαβικ για Λονδίνο η επιλογή ήταν τυχαία, μπορείτε να επιλέξετε άλλη ενδιάμεση πόλη αν είναι σε καλύτερη τιμή, όπως πάλι το Κατοβίτσε ή το Βερολίνο και μετά για Αθήνα.

bottom of page